Pengertian dari terluang - KBBI AKATEL 10 Desember 2018

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)
.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 terluang ter.lu.ang
[a] (1) terbuka (tt tempat dsb): semua tempat telah terisi pekerjaan): tidak ada jabatan ~;  (3) senggang atau tidak sibuk (tt waktu dsb): pd waktu-waktu ~
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  terluang:
 
mirinlots
RT @shrfl_rhmin: Sementara ada masa terluang ni,aku nak bagitahu band kawan aku @warnayang dah keluar single pertama diorang bertajuk 'dile…

warnayang
RT @shrfl_rhmin: Sementara ada masa terluang ni,aku nak bagitahu band kawan aku @warnayang dah keluar single pertama diorang bertajuk 'dile…

lordecad
After so long bercinta and single balik, terasa banyak betul masa terluang utk diri sendiri.

NurFarihaIsmail
@khalxdx Hahhahaahahahhaa kalau aku kena tinggai esok aku akn manfaatkan masa terluang aku dlm bilik 😁✨

adylxx
Org kata masa belaja ni manfaatkan masa yg terluang dengan tido ke lepak ke sebb nti dah kerja tak bole dah nak tid… https://t.co/34B3mh7iWL

sherrina
Asal ada masa terluang, mata dok tengok hp. Lepas FB, IG. Lepas IG, Twitter. Mana nak ada masa buat benda lain. Belum lagi masa main game 🎱

hanafishapie
@shidaidris_ Pergi sambung tengok nanti rugi masa terluang HAHAHA

shrfl_rhmin
Sementara ada masa terluang ni,aku nak bagitahu band kawan aku @warnayang dah keluar single pertama diorang bertaju… https://t.co/0Jk0L8kZ1F

ZulPersonal
@mryusfauzi Eh sama la Mersing Rebel, main suka² isi masa terluang 😆💪 bile nak game sekali dengan mem macam aritu?

sndhirh
Lepas kau puas maki aku pukul aku. Lepas tu cari perempuan lain. Cari hiburan untuk masa terluang kau. Sampai lupa… https://t.co/KNenfIAyZ5

aeraqur
saya ada banyak masa terluang tapi takde masa nak buat posting lol

AmeliaAmyza
"Dua nikmat yang dipersia-siakan oleh kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan MASA YANG TERLUANG."( Riwayat Imam al-Bukhari )

syaazhar95
Dlu xde masa nk stalk..sekarang bnyk masa terluang eh?? Hahaha projek dh xmsuk ke?.😏

naimclifford
RT @TwtKuale: Udoh berlakon pulok 🤣 Adoi Peja, aje gemo yakk. Udoh banyok beno mase terluang gamoknye 😂😂 https://t.co/2D1hMsFCPz

sn_hawa
Dua nikmat yang dipersia-siakan oleh kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan MASA YANG TERLUANG.



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya.
0 . . . . xxx . . . . . .
Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2018