Pengertian dan maksud dari surat jawatan - KBBI AKATEL 21 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 surat jawatan surat dinas
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  surat jawatan:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata surat jawatan
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata surat jawatan
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata surat jawatan
hjr_rzk
RT @rafiziramli: LETAK JAWATAN Antara surat letak jawatan yg terbaik saya pernah dapat. Omar grad 1st Class Bristol Uni. Seorg yg rendah…

AnisNilzdaf
@zieyzulshaari Ok salah... ūü§£ Pencen lepas 3 tahun berkhidmat, nak tunggu pun lama... Mcm aku ckp tu.. Aku ari tu‚Ķ https://t.co/x61bDYcZHZ

Munir_
RT @cahyamatha: @nrqieyn @jeffrazi Google dulu *syarikat tu. Dlm email tu pastikan serius tuju ke syarikat tu bukan letak syarikat/organisa…

Munir_
RT @cahyamatha: @nrqieyn @jeffrazi Sbg majikan sy boleh tahu email ini copy&paste. Ini mcm surat bukan email. Dalam email nak kerja, tak ad…

ChinSheon
@izham17 @SafirulAbuBakar Definitely unacceptable! Kalau loan kereta tunggak 2¬Ĺ months, bank dah antar surat nak ta‚Ķ https://t.co/fbGvvsMp6s

Citruschy
Cita² nak jadi seorang guru.. Hari maulud cuti kerja, hari seterusnya sampai surat letak jawatan. Sangat² tak prope… https://t.co/FtrX4jMIJr

akmlhkim82
@AmanDeen_AD @PejuangRasmi Tak memasal secretary tu kena lucut jawatan lepas dia hantar surat tu, bodoh punya secretary

MrManusia27
@fedtriyahya Jumaat minggu yg sy sy bg surat letak jawatan dkt majikan yg sy keje, last² hr company tu tuduh sy saj… https://t.co/TVhL248Xo8

BdeChaay
RT @rafiziramli: LETAK JAWATAN Antara surat letak jawatan yg terbaik saya pernah dapat. Omar grad 1st Class Bristol Uni. Seorg yg rendah…

iamnan22
@fedtriyahya Member kerja suka hati bukak surat pengesahan jawatan padahal itu adalah rahsia. Geram nak marah tapi… https://t.co/I2NszJnbns

Rusydiazmi95
Hari isnin masuk ofis, dengan tak buat surat ke apa, terus jumpa dato', bawak surat notis berjaya temuduga tu je (j… https://t.co/601chMfloC

aminnamirul_
@aidielsfq salam yb @wanfayhsal , saudara saya nak minta surat sokongan. mohon pertimbangan. jawatan, ketua armada kata nya

MSNMSIA
https://t.co/z7HdvwYJKS

Nazihahhanaz1
@fedtriyahya Iklan jawatan kosong kerani RM1.2K,waktu kerja Sabtu-Khamis full day. Tanya boss skop kerja kerani cam… https://t.co/WyleJvpHQy

fmtoday
ADUN Sindumin nafi tandangan surat letak jawatan #FMTNews https://t.co/8YUViXTX7P



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021