Pengertian dan maksud dari selepas - KBBI AKATEL 23 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 selepas se.le.pas
[p] sesudah; setelah: ~ berbuka puasa
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  selepas:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata selepas
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata selepas
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata selepas
_msrh
RT @MalaysiaGazette: Dua pegawai SPRM lari lintang pukang selepas didakwa rasuah #malaysiagazette https://t.co/mYqc1znYpI

kurmahufalah
RT @TeamMsia: Siapa tengok Lee Zii Jia 🆚 Viktor Axelsen awal pagi tadi? 2nd set nampak Zii Jia mula bangkit tetapi selepas beberapa kesil…

syhidramadhan
Selamat Pagi. Nasib baik ada view cantik untuk dinikmati di pagi hari. Dah boleh sambung tidur selepas membanting t… https://t.co/uoOTP2LAiF

ummahmads
RT @syaariabrahman: Alhamdulillah, sejak 6 Jun, Allah beri kekuatan belek pelbagai tafsir surah al-Isra’. Esok kelas terakhir selepas 21 si…

AinuLuniA
RT @bharianmy: #BHnasional Remaja perempuan meninggal dunia 5 hari selepas terima suntikan vaksin https://t.co/ukcmYc23BN #vaksin #corona…

nrftmnjla
RT @drcheputeh: Mengapakan air kencing berwarna merah lepas makan buah naga? Warna itu disebabkan sebahagian anthocyanin yang dikumuhkan m…

sahalsafwan
@InjangNation " ada menteri tu .....sibuk ugut satu group tu. ...... dlm x sedar makan diri , kes naik selepas buk… https://t.co/N901yKni9z

IzzuddinSafuan
RT @drcheputeh: Mengapakan air kencing berwarna merah lepas makan buah naga? Warna itu disebabkan sebahagian anthocyanin yang dikumuhkan m…

yusurisan
RT @hmetromy: #KualaLumpur Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman yang mahu dikenali sebagai 'Nur Sajat' bakal muflis selepas pemfailan pemiutang ba…

ratutelekungZA
RT @meccaelbernardi: my sister; Mel kau ikut tak apa aku ajar? apa yg kena sapu selepas mandi? untuk jaga rambut. aku tengok kau ini, bila…

hanismyname
RT @H_Bakkaniy: Takbirātul Ūlā ni maksudnya mendapatkan Takbirātul Ihrām betul-betul selepas Imam selesai Takbirātul Ihrām. Dengan makna l…

nrfaalia
RT @Sapiwan: Malay WhatsApp forward messages be like: anak derhaka telah menjadi pie selepas tidak mendengar ibu bapa

IraYzd
RT @MalaysiaGazette: Dua pegawai SPRM lari lintang pukang selepas didakwa rasuah #malaysiagazette https://t.co/mYqc1znYpI

szavsz
RT @voidotid: Sum dituduh telah menyebarkan berita bohong. Selepas dari rumah sakit Sum ditahan. Ruang geraknya dibatasi. Bahkan polisi men…

Akuwulan17
Aku tak sempat mengucapkan tidak akan merindukanmu,selepas kamu pergi,mungkin jarna itu aku selalu rindu



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021