Pengertian dan maksud dari pinggan mangkuk - KBBI AKATEL 24 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 pinggan mangkuk berbagai barang pecah belah piring
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  pinggan mangkuk:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata pinggan mangkuk
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata pinggan mangkuk
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata pinggan mangkuk
lqsrfa
my ig explore is either mua bespoke wedding dress or pinggan mangkuk hhhhh the piercing content did not even last for a week😭

cincangituais
@helloafif_ Hahahaha belum masuk pinggan mangkuk lagi 🤣🤣

YanaMikael
Dlm syurga, lelaki dpt apa yg mrk suka iaitu awek syurga; pmpuan juga akan dpt apa yg mrk suka, iaitu perhiasan & pinggan-mangkuk syurga.

dyxnxshxyxng
@jurainims @goodlucksofea tapi pinggan mangkuk tak basuhhhh cm ok laaa darah aku tk mendidih lagi ... yang spisis s… https://t.co/MVx1Wz6Lg8

mlyh
23/10-pg bfst hotel dgn is3. Ramai yg bfst. Aku mkn biasa aje, omlete, kcg peas merah, kntg goreng, ns lemak, roti/… https://t.co/0Wcxlii2t7

adahsicomel
RT @cikbulanrebel: Bak kata hb syg itu ada dlm gesture!💕 Dia penat balik keje tp sinsing lenganbaju tlg basuh pinggan mangkuk while other…

_Wawamran
RT @ashmanzain: Hi. Kepada peminat warna hijau. Thread barang shopee ni untuk korang. Jom I list kan barang-barang menarik warna hijau untu…

ashmanzain
RT @ashmanzain: Hi. Kepada peminat warna hijau. Thread barang shopee ni untuk korang. Jom I list kan barang-barang menarik warna hijau untu…

AA10109X
RT @syhuaneng: @Haziqmahmur9 Tak kisahla tahun berapa pun. Tapi tolonglah basuh pinggan, cawan, mangkuk yg kau da guna tu sendiri. Masing2…

muilella
this. orang penat bertungkus lumus masak kat dapur, dia sedap sedap datang duduk dapur terus makan. pinggan mangkuk… https://t.co/Aci0VaeQKU

FairozAzami
Aku pernah makan kat sini beramai-ramai siap bukak 1 table panjang. Lepas makan kami kumpul semua pinggan dan mangk… https://t.co/2jUGxWGjYr

jurainims
@dyxnxshxyxng @goodlucksofea Dia jerit sengsorang je takde orang layan pun. Kesian akak cleaner la nak kena cuci ta… https://t.co/XOxD6T1nh0

jajahaney
RT @shzwazid: @Little_Wing93 It's disgusting how men in 2021 still harapkan women untuk basuhkan pinggan mangkuk lepas makan. This house ch…

iniharunshah
@zack_rockstar Rakyat bangkit!! Tolak pemimpin yang khianat!! Tolak pemimpin yang membazir!! Tolak pemimpin yang ja… https://t.co/M1MaxK7HBV

iniharunshah
@anwaribrahim Rakyat bangkit!! Tolak pemimpin yang khianat!! Tolak pemimpin yang membazir!! Tolak pemimpin yang jad… https://t.co/287o29dfEK



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021