Pengertian dan maksud dari penunggang - KBBI AKATEL 21 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 penunggang pe.nung.gang
[n] orang yg menunggang(i): ~ kuda itu terpelanting
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  penunggang:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata penunggang
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata penunggang
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata penunggang
keyrarashid
RT @adilakaman: Pening la bawak kereta kat Malaysia ni. Nak kena elak lubang jalan, elak mat rempit cilok kanan kiri, elak pemandu mabuk, s…

kosmo_online
Kecut perut la tu, masa pulas minyak tak takut pula ye. https://t.co/sPaNv8qafc

assassinassin
Dulu tak speak up bukan sebab trauma kena ugut je. Sebab ada penunggang agama sembang semua benda “aib” hoooo. Kau ghaseeeee????

2022Sabrie
RT @PDRMsia_Trafik: [LEBUHRAYA] 0224hrs Mari amalkan tip keselamatan penunggang motosikal ini agar kita selamat sampai ke destinasi https:/…

assassinassin
Kalau dapat partner memang anak mak tu, haaaa hati2 lah ehhh. Nampak dia buat tahi sikit je, baik gerak segera. N… https://t.co/s4mZwGm0fp

noteryysa
okay even tak suka industri meleis tapi penunggang agama 2 sumpah best dalam industri ni yg boleh pergi jauh filem jela

none_of_concern
@bldllrpzzy I mean, maybe we should focus on the issues at hand, I mean you don’t tegur your penunggang agama for t… https://t.co/YBVJueWpij

cygaraga
aku tengok Penunggang Agama tu takda la seram mana pun. entah la kenapa movie seram Malaysia susah nak dapat vibe y… https://t.co/kZ3ZA2WgAJ

4rtael
penunggang agama 2 tu best ker😮😮😮

Buaya03275987
RT @BasmiJenayah: Tiga penunggang motosikal secara bahaya serah diri more: https://t.co/MPBKGMCumC #RasuahBusters #PerangiRasuah #BasmiJena…

Kilauan3
RT @BasmiJenayah: Tiga penunggang motosikal secara bahaya serah diri more: https://t.co/MPBKGMCumC #RasuahBusters #PerangiRasuah #BasmiJena…

BasmiJenayah
Tiga penunggang motosikal secara bahaya serah diri more: https://t.co/MPBKGMCumC #RasuahBusters #PerangiRasuah… https://t.co/2vckezPw3O

n0tfvisal
RT @sukanzcom: Shah Firdaus beraksi dalam Repechage. Atlet berbasikal negara, Shah Firdaus Sahrom akan beraksi dalam Repechage selepas tid…

getaranmy
RT @getaranmy: Selepas berjaya mengutip RM3 juta, filem Penunggang Agama muncul dengan sekuel dan menampilkan watak paderi.  #GetaranMY |…

Nasir43724127
@UMonline Mohon @kpkt_gov dapat menilai semula dari segi aspek keselamatan kawasan pejalan kaki berkongsi dengan pe… https://t.co/35E4l70VJk



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021