Pengertian dari peniaga - KBBI AKATEL 17 Februari 2019

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)
.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 peniaga pe.ni.a.ga
[n] yg pekerjaannya berniaga; pedagang: dialah yg mengajari pengusaha dan ~ untuk berbuat curang
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  peniaga:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari nama kamu peniaga
| Aplikasi Text to MD5 untuk nilai namamu peniaga
| Aplikasi Password Rating Hash dalam bentuk nama Andapeniaga
maldonnn
Kalau kita bijak, tapi tak amanah jadilah kita peniaga yg suka menipu. Kalau tak bijak tapi amanah, kita yang kena tipu.

Mohdfaiz13
@dwenelnino @NajibRazak Pastu kedai yg bawah 1 juta pun ramai ambil kesempatan kenakan sst dengan naikkan harga bar… https://t.co/XPA6UsYLuB

bssperkasamaju
Kat Mr DIY baru Rm 12 bro. Ko jual Rm 70. Bukan tak sokong peniaga online Melayu. Tp kalau tahap kapir yahudi harga ko, sorry la.

Mohdfaiz13
@dwenelnino @NajibRazak Kat dunia ni barang mana yg makin turun harga? Harga minyak naik peniaga naikkan harga bara… https://t.co/P54mpXjE2S

fzhrn
RT @fikriis9: Ada 2 buah peniaga. Penjual A menjual ayam 20 ekor Habis serta laris.. Penjual B menjual ayam sebanyak 400 ekor. X habis. Tin…

AP4178
@KhalidSamad Haritu Ko kata nk tutup... bila peniaga semua marah ... nk buat flash mob Ko kuarkan statement mcm ni… https://t.co/3uic2VSYo2

dhiaintanorleli
RT @fikriis9: Ada 2 buah peniaga. Penjual A menjual ayam 20 ekor Habis serta laris.. Penjual B menjual ayam sebanyak 400 ekor. X habis. Tin…

asterix484
RT @Gnana_Doraisamy: Setuju, beli aje. Juga kalau boleh beli lebih dan hadiahkan kpd orang lain...bagi peluang kpd peniaga kecil tadi balik…

Leo_69xt
RT @Gnana_Doraisamy: Setuju, beli aje. Juga kalau boleh beli lebih dan hadiahkan kpd orang lain...bagi peluang kpd peniaga kecil tadi balik…

izzatizudi_
Memang jenis senang nak rapat dengan peniaga.

Mohdfaiz13
RT @AZakariah1: @NajibRazak GST, sistem cukai yang diguna oleh majoriti negara. Tidak kira warganegara, warga asing, pelancong mahupun PATI…

Mohdfaiz13
@dwenelnino @NajibRazak Ala baru 6 sen je pon banding sst makin cepat dia naik peniaga cina pon untung lebih sebab boleh elak bayar cukai

mukminin184
@dwenelnino @_saifullllll @N_ZR77 @AwalRiz @NajibRazak Memang telus bossku dia cakap berapa dia cas kita ... bukan… https://t.co/Oa8VI1v7Fc

Mohdfaiz13
RT @AwalRiz: @N_ZR77 @dwenelnino @NajibRazak Tu sbb kebanyakn peniaga cina suka sgt sst.. mereka nak ngelat byr cukai.. Cuba tgk mana Ada p…

Mohdfaiz13
RT @15MrPilot: @NajibRazak Sape yg ckp gst tu tu sama dgn sst memang bebal...gst kau tahu berapa byk kene, ade kat resit kalau beli brg...…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2019