Pengertian dan maksud dari pelakon - KBBI AKATEL 27 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 pelakon pe.la.kon
[n] pelaku; pemeran; pemain dl sandiwara; tokoh dl cerita
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  pelakon:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata pelakon
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata pelakon
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata pelakon
Adam_danxxl
RT @FatihahJamhari: Ajar jangan normalisasi lucah. Kena kata jumud. Ajar jgn lawak lucah. Jahil. Ajar jgn tayang hiperseksualiti kpd awam.…

ijwann
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung

SyadaCheWai
RT @meen_san: @lANZAlNAL Memang patut kita rasa kehilangan. Abg mamat mmg utamakn bakat dr rupa. Memang amik org pior perak utk blakon cite…

zafirahlatiff
RT @meen_san: @lANZAlNAL Memang patut kita rasa kehilangan. Abg mamat mmg utamakn bakat dr rupa. Memang amik org pior perak utk blakon cite…

pontianak776
@hazimhalimmmm Dah lama tak layan cerita dia tapi memang best layan cerita2 dia, selalu gelak kalau tengok lagi2 ba… https://t.co/Epckwd9Zug

ainunhaziqah06
How eh perasaan bini pelakon melayu yang dah kawen astu laki dia pegang tangan pelakon perempuan ?? Seriusly i can’t imagine ..

jamilahani
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung

PMRGuaMusang_
RT @AnnuarMusa: Salam takziah kepada keluarga Allahyarham Mamat Khalid, penerbit, pengarah dan pelakon. Negara kehilangan bakat yang tidak…

farismannnnn
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung

getaranmy
Zebra Studio peruntukan RM100 juta untuk menghasilkan 12 filem dalam tempoh 24 bulan & bakal memberi peluang pekerj… https://t.co/CDrSs5bM2d

Kyrahli1
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung

dewfor87
@haluandotco Namanya juga pelakon. Dia bebas mau jadi siapa aja. Yang pasti orang2 udah paham kalau Muhammad Fatah itu ya iya dia 😂

enjoyingnolife
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung

bob_orajoestar
Sebab di jepun seiyuu ni level2 artis paling top tak seperti pelakon penyanyi.Btw utk link atas… https://t.co/hyRVXENa1P

gurlush87
RT @pipiyapong: Sedih juga la Mamat Khalid dah takde. Susah la nak tengok pelakon muka macam jiran kita masuk panggung



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021