Pengertian dan maksud dari mula sekali - KBBI AKATEL 21 September 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 mula sekali yg paling mula; pertama-tama sekali
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  mula sekali:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata mula sekali
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata mula sekali
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata mula sekali
romyldinho
@bumilangit @syahredzan Setiap kali umum bantuan biasa yang disebut ialah pelancungan... Penerbangan jarang sekali… https://t.co/dDM8kx5J1C

Nvrvl_
RT @chelilysorang: fadh dah mula tunjuk kuku. sebelum ni asyik fokus dekat usop azam qody, sekali minggu ni dia tapau atasㅡ👏 #BigStage2020…

AmrieHafeez
RT @MinHashim: 4 exercise untuk kempiskan perut. Yang penting sekali sebelum nak mula exercise kena lah kawal pengambilan makanan baru exe…

liyannaahmad
@ilovetobebel Aku asing sawi sekali tu sebab tak suka sawi lembik lembik. Gigih tadi 15min jugak la tara nak mula makan

syfiqhwawa
RT @Azfarheri: Harini saja bawak afif naik cable car, 1st bawak dia naik, mula mula risau jugak mana tau dia takut ke sekali aku yang terhi…

ermanrahimmm
RT @chelilysorang: fadh dah mula tunjuk kuku. sebelum ni asyik fokus dekat usop azam qody, sekali minggu ni dia tapau atasㅡ👏 #BigStage2020…

thezytrn
RT @thezytrn: Gula gula getah pada awal ja manis akhir sekali kemanisan akan hilang jua Bila perempuan nampak cantik keindahan itu akan hil…

Mr_ijatJr
RT @dibajamal: One of the best local product untuk korang yang nak mula waxing. Bagi I, guna ni tak sakit sangat. Boleh buat bila-bila je…

chelilysorang
fadh dah mula tunjuk kuku. sebelum ni asyik fokus dekat usop azam qody, sekali minggu ni dia tapau atasㅡ👏… https://t.co/NGeNDwzGe9

disember121
RT @dibajamal: One of the best local product untuk korang yang nak mula waxing. Bagi I, guna ni tak sakit sangat. Boleh buat bila-bila je…

hanahnoordin
Dah mula menyesal sebab lately ni tak jaga makan. Sekali jerawat datang tanpa belas kasihan 🥺

Syaheera_Syeera
Juri ambik immunity utk dinie sbb time mula tu undian dinie rendah. Sekali yg lain plak tersingkir. Adoi😭 Dh la dua… https://t.co/GtHyvpxBuA



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020