Pengertian dan maksud dari Melayu - KBBI AKATEL 29 September 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 Melayu Me.la.yu
[n] suku bangsa dan bahasa di Sumatra dan di pelbagai daerah di Asia Tenggara
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  Melayu:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata Melayu
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata Melayu
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata Melayu
Imerxnn
RT @mhmmdaidilali: Ini betul. Lagi satu, untuk faham struktur asas ayat dalam bahasa lain, saya akan perhatikan macam mana orang kaum lain…

HUJANMALAM19
@umnoonline Kita sokong kerakusan Bersatu utk kuasai negara. Apa guna berkuasa kalau kuasa itu bisa membinasakan ke… https://t.co/PWHvSxR2qk

itsamnhkm
@amal_rajman Cakap melayu dah la

faithfleur_ira
RT @osyiffa: ANYONE IN JOHOR. do support ibu ayah kawan i berniaga kecil kecilan breakfast selera tekak melayu ni sedap tengok. If datang b…

Jo_Rahim
RT @UBMalaysia: Jika berbahasa Melayu, jangan terikut-ikut gaya/corak bahasa Inggeris. Itulah sebabnya "sukar" berbahasa Melayu baku—ayat j…

bezeeasbee
RT @osyiffa: ANYONE IN JOHOR. do support ibu ayah kawan i berniaga kecil kecilan breakfast selera tekak melayu ni sedap tengok. If datang b…

helloitscime
RT @bartbhrdn: Nampak video comolot couple melayu bertudung tadi Mula nak rt tp fikir balik tak jadi la nanti kejap je tuhan balas tiba vi…

peninglahhhh
RT @hellmeen: ada sebab kenapa aku letak gambar quackity kat intro. Sebab tu content dia, aku just buat versi melayu je. All of the credits…

Dhiyaad1296
@_xzxrxsxvrvs @awhmyaa Betul. Bila dah sakit, kita akan cuba macam2 alternative. Bukan melayu je, orang luar negara… https://t.co/Oqgwx9Naei

de0lit4
RT @DaVincii77: @adiariff_mohd Lelaki melayu, pancut and go

BadBoy2662
@BinLaden824 @mkini_bm @PASPusat @abdulhadiawang @drasyrafwajdi @umnoonline @DrZahidHamidi Haishhh Bila masa aku ta… https://t.co/0mLcx7mDTd

ZaiemZay
RT @ShamsulAmin_: Sebenarnya tak susah. Yang susah ialah apabila kita terjemah harfiah dan jadikannya bentuk baku dengan terlalu cuba nak k…

AdindaHoirunni1
Adinda hoirunnisa/12 mipa1 2.Dikarenakan terdapatnya sebuah keinginan yang dimiliki oleh federasi malaya yang diman… https://t.co/oD7tvDFeBR

ammramnddn
RT @UBMalaysia: Jika berbahasa Melayu, jangan terikut-ikut gaya/corak bahasa Inggeris. Itulah sebabnya "sukar" berbahasa Melayu baku—ayat j…

admmmzzz
RT @UBMalaysia: Jika berbahasa Melayu, jangan terikut-ikut gaya/corak bahasa Inggeris. Itulah sebabnya "sukar" berbahasa Melayu baku—ayat j…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020