Pengertian dan maksud dari macam - KBBI AKATEL 16 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 macam ma.cam
[n] jenis; rupa: barang yg spt ini ada dua --; bentuk dan warnanya sama
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  macam:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata macam
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata macam
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata macam
HMiccael
Walau buruk macam mana perangai kawan kita, mesti ada baik pada diri mereka. Yang mana buruk, jangan diikut. Ambi… https://t.co/0ocV9d6zVe

Nuraisyahx
RT @afieffirdaus: This is kinda sad but true. Sebab tu kena tahu semua benda. Like mama 30 tahun tak pernah bayar bill, tk pernah tahu no a…

akmalhjsaftu
RT @InjangNation: Najib sembang terpaling pejuang ketuanan melayu. Tak boleh bagi DAP pegang Malaysia sebab nanti jadi macam Singapore. Las…

inivmirv
RT @ImanAzlan11: rentas je negeri. hidup je macam biasa. jaga diri masing masing. tak semua benda kita boleh kawal. hidup mati, sakit sih…

athrhhmzi
RT @SyafaatNasir: Sekarang baru kita faham kenapa Ebit Lew tak tegur dia dulu. Logik la. Perangai macam tu siapa nak kawan. Buat buat tak n…

kentutbercorak
Finally ada inner macam ni😭😭🤲🏻🤲🏻🤲🏻 https://t.co/rwexGqtXif

mynewshub
@Bro_Johor Oh ye ke..... Muka tak macam Diana Sofia atau Rara... Mungkin Kit Siang tak perasan sngat kewujudan... 😂

notyourbaeby3
RT @_AmirAsyraf_: Kau tunjuk lah effort banyak macam mana sekalipun. Belum tentu kau tu yang terbaik depan mata dia.

einnlee
RT @jeffrazi: Kalau nak apply kerja, jangan macam ni ye adik semua. Macam mana nak dapat kerja kalau email macam ni 😭 Meh sini aku ajar ca…

etoi_perry
RT @oooz000: @NadirAlNuri Orang lain je la yang kena kenal korang, korang tak payah kenal orang lain. Dalam pada korang 15 orang makan RM1…

azamuddinh1
RT @shaeyful: gaji RM1.2K tu nampak macam sikit, ye aku faham tapi cuba kau kerja dengan ikhlas, jujur, jaga ibadah, dan jaga amanah serius…

_just_uzaa
RT @whosmirull: Tak guna laa hafal Al-Quran 30juz kalau adab kelaut ,die ibarat kau pakai seluar lupe tutup zip dan angribird tu keluar ,di…

sbrnabha
RT @tattyhassan: Me: biar kahwin lambat daripada kahwin pasangan tak berguna Also me: tapi kalau kahwin lambat pastu tengok tengok pasanga…

mm2zmm
@pyanyanyan Ini aku fikir do. Dia fikir kampung dia punya. Aku kata bapak aku tak payah bayar or bayar half je. Es… https://t.co/LHmenW5Esq

hijimin_meal
RT @tattyhassan: Me: biar kahwin lambat daripada kahwin pasangan tak berguna Also me: tapi kalau kahwin lambat pastu tengok tengok pasanga…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021