Pengertian dan maksud dari larat - KBBI AKATEL 19 September 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 larat la.rat
[v] (1) hanyut dan tidak menyangkut: sauh kapal itu -- hingga tidak dapat mengait dasar laut;  (2) bertambah jauh (panjang mendalam -- jadi penyakit;  (3) pergi jauh meninggalkan kampung halaman; mengembara; merantau: kita telah lama -- ke negeri orang untuk mencari peruntungan;  (4) ki sedih sekali; melantur-lantur (tt perasaan dan pikiran): -- pikirannya;  (5) ki terharu (tt perasaan); iba: -- hatinya mendengar perkataan anak itu

[ark a] dapat; mampu; sanggup

[n] anggrek Dendrobium phalaenopsis
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  larat:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata larat
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata larat
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata larat
DaohKing1
@NadiaIshak127 Pewai bhai nak sampai sini..tak larat dah nak jalan lagi pi arah air terjun tuh haha

SyazaaSyahirahh
Baru kemas ruang tamu, dapur, 2 bilik. Dah semput. ๐Ÿ˜ฉ Ni mujur ada vacuum. Mop mmg tak larat sungguh. Lepas ni nak mโ€ฆ https://t.co/V1UR1hEMTj

heshlyng
Mataku tak larat nak buka sudah (:

NineGhani
Cepatlaa habis sabtu.Tak larat da nak tengok office

shikennuggetss
RT @MrsEkhsan: @amah_manes @NesrinShukorr makcik kalau free datang la melawat saya kat rumah ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š saya selalu rasa tak larat nak lipat kain

n_zftn
semalam tak larat nak habiskan 4 episode terus

athenashwa
@goodlilboyy Ksksksksksksksks tak larat nak beli dah tapi nak beli macam mana ni kskskskskks

KhairulAzizol
Nak pegi umah mak sedara, semalam dia cakap datang la umah esok.. gagahkan jugak la pegi.. jgan layankan sangat takโ€ฆ https://t.co/DWCki7WrRf

afrina_hadilah
@wannuramaninaa @cutidanrehat1 Okay nanti kakngah suggest dalam group. Tapi dekat pahang pula ni. Takut opah tak laโ€ฆ https://t.co/pn5fslpdC6

FazliHalim
Bila diri dah menganjak usia 30-an Tak larat nak beratur panjang.. ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ #MudaAkanTua https://t.co/cy8PaxAxQ4

hameunjung69
โ€œSesungguhnya; Cinta itu amat keparat Ditunggu rasanya penat Dikejar pastinya tak larat.โ€ โ€• Mosyuki Borhan, Rahsia 2 Pria

NongCinong1
Nak kawan, kawan. tak nak sudah, come on, this is life. Kau ingat aku hadap, sekali dua boleh lagi nak mengalah, meโ€ฆ https://t.co/rk61HOm87M

ftinnnnnnn
RT @MrsEkhsan: @amah_manes @NesrinShukorr makcik kalau free datang la melawat saya kat rumah ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š saya selalu rasa tak larat nak lipat kain

norizzaty25
@xxcthjrxx Part acapella tu paling pecah๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Tak larat nak gelak dah

dnialhaikl
Aku bela kucing 6 ekor pun tak larat nak cuci taik diorang, takdan sejam berak takdan sejam berak taik betul hm https://t.co/UtqScgdmoG



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020