Pengertian dan maksud dari kuih muih - KBBI AKATEL 16 Oktober 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 kuih muih bermacam-macam kue
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  kuih muih:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata kuih muih
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata kuih muih
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata kuih muih
Tahlaakupun
RT @diettipsbest: 8 tips untuk kurangkan double chin: 1. Elak process food 2. Elak air manis 3. Elak kuih muih/pastry 4. Elak biskut2 5. K…

amiruddin_akh
Me : makan karipap yg Opah buat. My Opah : Amir suka mkn karipap ni and then making more karipap for me while offering other kuih muih

meccaelbernardi
tak jauh dari rumah parent. tempat orang dulu dulu(pengamal animisme)menunaikan hajat dimana mummy pernah nampak or… https://t.co/dL0BxDGJFE

DeadlyMeowx
@ztyayub Kuih dan muih!

khadijahnasir
after countless cups kf coffee... tons of calories... segala mak nenek nasik lemak rendang kuih muih pilihlah yg ma… https://t.co/rCYRyAHgM0

hazim_nyem
Nak cari bahan bakeri untuk buat kek, kuih-muih, cookies segala bentuk. Tak yah susah pening kepala nak cari korang… https://t.co/hhl7fANTMY

Khaidirism
Banyak pulak dapat kuih muih dekat pejabat hari ni. Ada kenduri ke ape. Oh lupa pulak esok kan hari raya, ramai ora… https://t.co/YzmO650dPr

Le_umai
RT @fatennoraien2: Snacking yg perlu dielakkan jika nk lihat perubahan berat badan: 1. Roti putih 2. Biskut keping 3. Kuih muih 4. Sosej 5…

Aluvrendar
Makin berumur ni kita rasa kita makin gemar memakan kuih-muih traditional. Tekak melayu semakin menyerlah 😂 I was… https://t.co/mYAO2JSqwm

yayayaain
@aidanurariza Durian, ulam-ulam, mkn fav fast food yg maybe x halal d oversea, apam balik, kuih muih melayu, char kuew tiaw

doaalla
RT @diettipsbest: 8 tips untuk kurangkan double chin: 1. Elak process food 2. Elak air manis 3. Elak kuih muih/pastry 4. Elak biskut2 5. K…

aenjualkuih
@faizulsuermann Salam jumaat. Tumpang iklan ya. Kita jual kuih muih frozen. Tak sempat nak buat sarapan, nak jam… https://t.co/GeTtzm3vye

coNaN_minn
RT @diettipsbest: 8 tips untuk kurangkan double chin: 1. Elak process food 2. Elak air manis 3. Elak kuih muih/pastry 4. Elak biskut2 5. K…

ammardarkweb
RT @diettipsbest: 8 tips untuk kurangkan double chin: 1. Elak process food 2. Elak air manis 3. Elak kuih muih/pastry 4. Elak biskut2 5. K…

Fieza1225
Benarrr 😂 sebab tu bila nak beli kat kedai runcit atau kuih muih tepi jalan, tak membeli walaupun teringin. Palin… https://t.co/Q4gEnpScqJ



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021