Pengertian dari kahwin - KBBI AKATEL 21 Juni 2018

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)
.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 kahwin kah.win
[Lihat {kawin}]
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  kahwin:
 
ShaqilahAzhar
RT @YusriJamaluddin: 6. Kursus kahwin. Aku tengok kursus kahwin yg aku pergi tah hape tah cite bab mandi dgn bini lah, pasal talak punyalah…

yaqira_
RT @skinnyondinie: kahwin sekali seumur hidup, hantaran 20k, isteri kena: kangkang (wajib dara) sentiasa cantik mengandung & bersalin asuh…

nurfatehah2201
RT @intansyaa: “Nanti kahwin make sure dapat mak mertua yg baik. Jangan pilih sbb handsome. Sometimes you think you found the perfect partn…

nxdwxr_
@hambaliasri kahwin jangan lupa jemput saya sifuuuuu

waniewanott
RT @jebat_165: Thread seram? Dah boring dengan drama melayu anak tan sri belajar di europe?Balik malaysia kena kahwin dengan pilihan bapak…

AllyyyyyDaaaa
RT @hazwanfaiz87: Dekat rumah aku yg basuh baju, basuh pinggan, mop lantai, susun kasut, lipat baju dll. Isteri? isteri aku masak dan jaga…

AliaAssya
RT @skinnyondinie: kahwin sekali seumur hidup, hantaran 20k, isteri kena: kangkang (wajib dara) sentiasa cantik mengandung & bersalin asuh…

fazsayang
RT @AshrafAriff: Hantaran 20-30K tu bukannye kau bayar untuk dara dia. Tu gantirugi untuk kahwin laki bangang macam kau.

Putry_Syafiqah
RT @arafmohamad: Umur 20 tahun takyah sibuk nak fikir pasal cinta or kahwin lagi lah. Fikir camna nak stabilkan kewangan dulu dengan study…

nhkt17
RT @thefaizibrahim: Perempuan selalu cakap : "Ah malas nak kahwin lah sebab lelaki sekarang ni jenis tak setia dan tak bertanggungjawab an…

izzazi__
RT @Nurhanishhh: Seronok tengok relationship orang yang kekal bertahun sampai kahwin. Bila ada problem they try to fix it properly instead…

panda_comell
RT @Pengapit: dulu konon nak jodoh orang jauh sebab baru ada feel drive balik kampung, tapi lepas sangkut jem 15 jam rasa nak kahwin denga…

syirahhun
RT @arafmohamad: Umur 20 tahun takyah sibuk nak fikir pasal cinta or kahwin lagi lah. Fikir camna nak stabilkan kewangan dulu dengan study…

nurfadhilahz_
RT @intansyaa: “Nanti kahwin make sure dapat mak mertua yg baik. Jangan pilih sbb handsome. Sometimes you think you found the perfect partn…

tiks99_
RT @Nurhanishhh: Seronok tengok relationship orang yang kekal bertahun sampai kahwin. Bila ada problem they try to fix it properly instead…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya.
0 . . . . xxx . . . . . .
Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2018