Pengertian dan maksud dari guna air - KBBI AKATEL 12 Agustus 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 guna air pemerolehan air untuk keperluan tertentu
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  guna air:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata guna air
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata guna air
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata guna air
Fatinnsy1
Dua hari lepas basuh pinggan pon guna air panas. Hari ni selubong dgn selimut. Rollercoaster betul cuacanya

ctmaisarahhamad
@thepastelsshop Selalunya if saya makeup , saya akan remove my makeup dengan microfiber makeup remover from facepet… https://t.co/1S5evVpCSj

NorFatihahAziz
@yourchickenz Me too. Well we should say Alhamdulillah. X guna boring pump pun, guna air kelate byr bulan2 jgk. Maybe kawasan2 trtntu je

qwertyqwezatty
@_aimanqb Aunty I ada bagi tips!!! Before nak potong tu, celup pisau dalam air panas, lepas tu lap dengan tissue so… https://t.co/fovAbyN4Ng

NursarahHassim
RT @MelakaHijau: Dulu-dulu banyak rumah guna kolah air. Mungkin rumah-rumah sekarang pun boleh buat macam ni supaya bilik air nampak lebih…

ihn_kms
RT @BieroseSkincare: Jom kenali Microfiber Makeup Remover ni! - boleh tanggalkan makeup HANYA GUNA AIR je. -boleh juga remove cleanser dan…

Akram02143959
@Im_Yamie Aku pulak suka air.sebab dia selalu ada di sisi kita Bukan mcm lampu.bila perlu je kita guna

ketupatTrex
Since I tk bole tido I buat Air bandung laici. Tp guna fresh milk tesco.. daebak rasa dia mcm minum air rose 😋

tenang2ajaaa
@chedetofficial Apa yang kamu cadangkan untuk panji Parti Pejuang Tanah Air. @tenang2ajaaa Untuk bendera guna warn… https://t.co/FdXIBVMpZa

nadiahlotfi
RT @maicawah_: em tadi pagi kan, aku isi air kat water filter. aku bawak dua botol kosong je (20sen dah cukup). tapi aku masukkan 50sen seb…

azahmuhd
@nelynaili88 I suggest yang sepit dekat air vent tu so kalau you guna phone overheat pun ac ada sejukkan. Kalau lek… https://t.co/E4pbVDC7iE

EjenAnas
@noitsnotmea Terima kasih miss guna air purifier StormCoway..👍kalau guna Lombok lagi nmpk mcm iron man..🙂 https://t.co/MWpsTKxC9b

ahmfreimann
RT @PisauKarat: Syukurlah Kelantan ada air, di Sarawak sana ada kawasan masih tak ada air, masih guna sungai untuk kegunaan harian. https:/…

fatimahnande_
@shamsul__kamal Sesapa yang guna air kerajaan memang warna air teh ni laaa dapat. Nak dapat air bersih kena guna fi… https://t.co/Mp7ABtTLY2

superior_coco
RT @AzharAndiTahir: 5WEEKS KURUS CHALLENGE💪🏻 Week1 Fokus PEMAKANAN NO Goreng/Fast food CUT salt/secubit shj CUT sugar Week2 KENA TIDUR cu…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020