Pengertian dan maksud dari cabar - KBBI AKATEL 12 Agustus 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 cabar ca.bar
[ark a] (1) hilang dayanya; tidak manjur (tt guna-guna dsb): keampuhan aji-aji itu akan -- manakala terdengar ayam berkokok; (2) tawar (tt hati
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  cabar:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata cabar
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata cabar
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata cabar
Nah_gms
RT @Catharinasqeira: essa quarentena precisa cabar viu, quero minha rotina de volta 😓

liesalanghae
atrás de você. Pessoas falsas, meninos querem só se cabar de ta ctg,como não amadurecer passando por isso.

itsmedee____
kau ckp dahi org kau igt dahi kau tu licin sgt ke bodo. slama ni mmg ak sabar. tapi lagi skali kau cabar sabar aku,… https://t.co/rcYkad9HXN

Coconut1597_
RT @Sheepbitch: Mesti kau fikir kau ni lawa kan🤣 aku tahu muka sebenar kau😂 — So kau nk jdi dora the exposer? Oh ye. If kau nk expose dkt m…

ICipke
@PajticBojan Nadam se da ćemo uskoro ćuti i vest da je predsednik prdnuo.... u čabar!!!

ssyhr4
RT @_alianoordin: Aku boleh sabar, tapi jangan cabar 🥺

ohyosanajjang
Hi caBar, kaway kayo dyan! 💕 https://t.co/mFmLsVT5lu

zhafvlog
RT @Shinji9696: Semalam tgok cerita #FilemRoh nie. Okay jujur cerita nie mmg banyak maksud tersirat. Klu nk tgok saja sbb nk tengok genre s…

madfiksem
RT @kid67_: Jangan cabar kesabaran seseorang yang betul-betul sayangkan kau. Once dia penat, dia tak akan pandang kau dah. Nak menyesal pun…

Sheepbitch
Mesti kau fikir kau ni lawa kan🤣 aku tahu muka sebenar kau😂 — So kau nk jdi dora the exposer? Oh ye. If kau nk expo… https://t.co/sKtbeToPEr

unknown7up
RT @PaanYNWA: The 16th Episosde (2018) Kalau aku jadi diorg ni, nak cari duit/View lebih pon takyah laa buat kerja gila. Mengenai 3 youtub…

ruznana
elok Mak Leha insaf sikit, Khuzairi pulak dah ego konon Mia cabar dia la. Ewahh, sambungannya konflik ni😭

nadhkan
@zxllafxf Ye benar. Meh sekali perempuan yg nak kenal Afif, saya cabar awak kena tempik dengan dia. Mampu buat apa?

bluefurtigre
Jarang la nyanyi lagu cabar vocal ni huhu takpe kalini kita try. Sorry kalau tak sedap 🙏🥺😬 • • • #ifiaintgotyou… https://t.co/a6tYnIyjgi

thenutdyya
Tolong la tahan aku . Rasa nak cekik mia ni . Suka sangat cabar ri nih ! Eyyy aku la . Kosabajap ! #7harimencintaiku2



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020