Pengertian dan maksud dari bertukar baju - KBBI AKATEL 24 September 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bertukar baju ber.tu.kar baju
berganti baju (pakaian)
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bertukar baju:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata bertukar baju
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata bertukar baju
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata bertukar baju
Jenkala3
@SinarOnline @MuhyiddinYassin Muhyidin nak rasa jadi PM sebelum mati.Bagila Anwar pulak sebelum dia mati.Lepas tu g… https://t.co/vATOVM3ViI

rofinz
Bangun pagi ni.. Ingatlan kerajaan dah bertukar.. Baju melayu dah gosok, kasut hitam dah polish ni.. Jgn tak jadi.. 🤭

tierra_mt
Kalau kerajaan bertukar ada harapan nak tengok geng kartel Azmin dan Zuraida pakai baju Oren pi court .

FatiliRizal
Kerajaan bertukar ganti mcm baju. Politik negara kita paling kelakar.

RaeTahir
Dalam setahun bertukar perdana menteri mcm tukar collection baju Kat almari. MP boleh plak sekejap sokong sana seke… https://t.co/YP6kGJoNAk

jamaljuhar
RT @ensidlopedia: Baju raya tahun ni pun belum tukar lagi. Kerajaan pulak yang bertukar-tukar. Eh malunya 🤦‍♂️

YanaUyoi
RT @taib_azam17: Kesian. Kita baru nak bina hidup tapi politik, kerajaan sibuk nak bertukar tangan macam tukar baju

taib_azam17
Kesian. Kita baru nak bina hidup tapi politik, kerajaan sibuk nak bertukar tangan macam tukar baju

ensidlopedia
Baju raya tahun ni pun belum tukar lagi. Kerajaan pulak yang bertukar-tukar. Eh malunya 🤦‍♂️

bdlsyed
Senangnya governm3nt bertukar tukar macam tukar baju

61_garuda
@ManPin @MuhyiddinYassin Yg best dia kata nak pulih ekonomi. Pelabur mana yg nak dtg klu kjaan bertukar mcm tukar b… https://t.co/cy7YhGc65O

athira_hoho
port uya lepak main bergolek yang kini bertukar jadi port mami lipat baju. https://t.co/OPShtjpYuS

fantasysuamiku
(Part 21) Awal mula fantasy suamiku Akhirnya hampir setiap malam sebelum tidur km bertukar foto,tapi bukan foto2 f… https://t.co/9u6cs3FClU

N_Ariessa
RT @inazeyy: Baju oren bertukar menjadi shin chan https://t.co/0MJGlz5JDD

PenyuEncik
RT @inazeyy: Baju oren bertukar menjadi shin chan https://t.co/0MJGlz5JDD



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020