Pengertian dan maksud dari bertukar-tukar - KBBI AKATEL 28 September 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bertukar-tukar ber.tu.kar-tu.kar
[v] bertukar berkali-kali; berganti-ganti
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bertukar-tukar:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata bertukar-tukar
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata bertukar-tukar
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata bertukar-tukar
mirandraaa
Yaa sebabkan nak rebut pangkat menteri tutup mata masa kes kat sabah naik. Boleh pula ramai ramai pergi sana. Dah m… https://t.co/xsBM4p8UkX

azrithaqiff
Ooohh..ramai je tau couple tu haram... tapi semua yg tegur haram tu la yg aku tengok bertukar-tukar pasangan... apeniiii🙃🧐

faeezzarsae
Selain dari tu punca 2nd wave ni sebab kena scan sendiri. Kejadahnya scan sendiri. Memang idok le. Penembak suhu tu… https://t.co/vpqUkomuLc

flowerminmin
@theApril26th Yup dia lah haahhah. Bias dia bertukar tukar tiap kali jumpa hahaha sekarang tgh gilakan jin xD pc ta… https://t.co/C0dyb2RxHz

Ndah_iman19
Ada sorang cust ni dia cakap nak beli slingbag untuk kawan² dia. Nak bertukar tukar hadiah katanya sempena habis be… https://t.co/zZpbj4eSSP

notkyungsbae
ni sorang lagi bertukar tukar kaler rambut siannn dia siannn https://t.co/BEcxHvAB6j

asyiqinfadzil
@amnijali Haha kita punya tak tahu la dia tu laki ke perempuan. Mula laki pastu tukar nama n dp perempuan, pastu ni… https://t.co/zm7FaA3gzy

rusdiabdullah
Mula2.. Bangla... Pastu Malay... Sambung Sarawakian... Sambung Chinese... Bertukar ke Korean... Tukar lagi Filipino… https://t.co/6Qrk657jz9

aswattt_
Jadual kerja bertukar tukar setiap hari https://t.co/5YzXnBVliU

hadi_nor
@RaymondNewsMPB Masih ada Jalan Raja Laut, yang bertukar cuma Jalan Raja Laut 1. Kalau mahu jadikan isu, soal saha… https://t.co/pDM5DZOduC

alexeric95
rakyat undi, calon yang menang undi: 'naik office' pada pc office, boleh access ke server data, dan dari sana, seba… https://t.co/14oVmw6Vjw

IBahruzi
RT @titm_official: Alhamdulillah, menerima kunjungan hormat Yang Bhg Dato' Dr Nadzri Yahaya, Pengerusi Majlis Kualiti Alam Sekeliling Malay…

anisszainol_
Sempat bertukar tukar hadiah haritu dengan kawan, bagi dia cookies air tangan sendiri lepastu dia whatsapp katanya… https://t.co/o7xK0MIrly

yookihanna
bile aku bertukar bias kan...but always this boy ade dalam hati aku...never tukar tempat....my no 1 babyyyyy https://t.co/QbvKspxJBr

nefariousyoongi
BERTUKAR-TUKAR https://t.co/fRpGkTwCF5



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020