Pengertian dan maksud dari bersiap sedia - KBBI AKATEL 07 Juli 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)
.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bersiap sedia ber.si.ap se.dia
[v] bersiap-siap
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bersiap sedia:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari nama kamu bersiap sedia
| Aplikasi Text to MD5 untuk nilai namamu bersiap sedia
| Aplikasi Password Rating Hash dalam bentuk nama Andabersiap sedia
Tuyullaseryaho3
RT @fmtoday: Ketuanya, Hajiji Noor berkata PPBM sudah bersiap sedia dengan jentera pilihan rayanya sendiri, tetapi mahu membabitkan semua p…

fmtoday
Ketuanya, Hajiji Noor berkata PPBM sudah bersiap sedia dengan jentera pilihan rayanya sendiri, tetapi mahu membabit… https://t.co/2wGbr0DqdP

itzmejeikei
untung laa boleh tengok run bts, aku ni dah kena bersiap sedia nak pegi prep dah ni 😃

KhairulAbror1
RT @matsepet1010: Zombie cookies bersiap sedia untuk dipos! Jom order! Red Velvet! Memang sedap! Boleh order kat link ni https://t.co/P…

megawatiyune_
Aku dah bersiap sedia untuk dihentam pada hari presentation 👍

wmf57
@The_Mamu Nampaknya Dap dn Amanah dah sedar. Teruskan reformasi tanpa d kacau oleh pengkhianat. Bersiap sedia jentera untok PR15

iyomgemoi
@doybaekhies Bersiap sedia

cocosierr4
Bersiap sedia lah nak angkut tv masuk bilik balik eheheheh netflix is only mine for today onwardssss

kemaaa3
Bersiap sedia lah esok , kena mute apa yg patut untuk menjaga hati sendiri.

Donny86cr7
RT @JapenSarawak: RT @JPenerangan Banci fasa 1 akan berakhir pada 30.09.2020, Abam Banci harap, tempoh yang diberikan ini cukup panjang unt…

johntan01661216
@FadzilahMamat Kalau yang mangsa tu anak perempuan gua,maka bersiap sedia la sampah masyarakat tu sebab gua pasti akan Terbalikkan ia😂

apezzz_z
sedang bersiap sedia di checkout page

Selamat01471684
@Sukmawa56612462 @affendi_jampar Bersiap sedia lh kali nie LGE... Anda akn DIDAKWA tak lama lg... Jgn lari mcm jho low ya LGE...

uzairakmal_
@Naim5147 I see. Boleh lah aku bersiap sedia memberi minuman ilmu kepadanya

ALIFFAUZI19
RT @TeamMsia: Happy #InternationalKissingDay! 😘 Bila tengok gambar ni, terus rasa rindu nak ke stadium sokong #HarimauMalaya. Semoga pende…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020