Pengertian dan maksud dari berpunya - KBBI AKATEL 25 November 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 berpunya ber.pu.nya
[v] (1) ada yg empunya: harta tidak ~;  (2) sudah bersuami (beristri); sudah bertunangan: rupanya dia sudah ~;  (3) berada; kaya: anak orang ~
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  berpunya:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata berpunya
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata berpunya
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata berpunya
aidilamin6
@muhamma22955085 Fahmi kan dh berpunya✨#pembaris

AmirulRuslam
@NabilRosdi Tu lah, nak level2 daie. Level tolibul ilmi mcm kita ni tak dipandang akhi. Nasib kita dah berpunya. Eh

Rzura95
RT @petuniagift: @momoncomel Sweetnya yall, cik b pun dah berpunya, so korang bila lagi? Confess to ur crush with our giftset, 🙆 https://t.…

hafizdanharapan
dgaf about everything doh, asal bukan jadi kat aku dah lah. sebab aku susah takde mat yang tolong. balik balik ak… https://t.co/P92xrZQSkB

syahptra77
RT @ohhhjanggg: Aku tak bangga pun ada ramai kawan . Sebab semuanya jenis nak berahsia . Dah berpunya berahsia , dah ada someone special be…

_hisaay
@naddyrazmn laa ingatkan sudah berpunya 🙈🙈😂

qistinaarina57
okay sekarang baru aku rasa macam mana sakit bila crush dah berpunya

jhnnadm
RT @petuniagift: @momoncomel Sweetnya yall, cik b pun dah berpunya, so korang bila lagi? Confess to ur crush with our giftset, 🙆 https://t.…

harunKMRDN
RT @petuniagift: @momoncomel Sweetnya yall, cik b pun dah berpunya, so korang bila lagi? Confess to ur crush with our giftset, 🙆 https://t.…

mayhanzz
kenapa lah perempuan² yang mesra dgn aku mesti dah berpunya...sailang kang jahat pulak. Dah mmg takdir kot hiburkan partner org. Sadis.

tashazain_
semua cantikkkk nak beli untuk diri sendiri mak tak bagi katanya kalau pakai nanti orang assume kita dah berpunya 😂… https://t.co/fjucetgTDq

nikasurprisebox
@budakjuruh_ kakak dah berpunya belum?hahaha

nknrmona
disaat aku dah berpunya, disaat itulah ex-crush dtg amik hati. kenapa? :')

nuraisyamdft
RT @petuniagift: @momoncomel Sweetnya yall, cik b pun dah berpunya, so korang bila lagi? Confess to ur crush with our giftset, 🙆 https://t.…

yayahsugarmameh
@adleenanur1 nede single, tak berpunya je.



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020