Pengertian dan maksud dari berkias-kias - KBBI AKATEL 30 November 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 berkias-kias ber.ki.as-ki.as
[v] berkias-kiasan
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  berkias-kias:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata berkias-kias
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata berkias-kias
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata berkias-kias
sitizvl
Kalau cakap ngan aku ni, bagitau jelah ape kau nak. Aku penat nak baca otak kau nak apa. Nak berkias- kias lak.

thekcdog
Cakap la straight to the point nak duit berkias kias buat apa https://t.co/63ZejiVxKg

fhashafasz
RT @snugdeal3r: @MKefahaman @fhashafasz @StanleyFate just watch the video motherfucker what else is there takde orang berkias kias pun kat…

snugdeal3r
@MKefahaman @fhashafasz @StanleyFate just watch the video motherfucker what else is there takde orang berkias kias… https://t.co/PN49MICiQD

ujennn
@edjunaidi Dah la ada accent, cakap berkias-kias lagi. Jenuh kita ni nak ngagak deme tu sembang apa 😭

PklongZ
@KMJ_100 why dont you go straight to the point? tell it here, kenapa perlu na berkias-kias ..buang budaya orang mly… https://t.co/QnOhhYuXed

AmeraMerzam
Dengan harapan tak terima mesej yg mcm ni. Kalau dh rasa betul tak tahan, straight forward. Jangan berkias kias mcm… https://t.co/HrVkoOiZgE

NajihAmani
RT @aidakhri: ✨ mental abuser ✨ for me. cakap je lah tak ready nak ada commitment, nak main main. nak habiskan hidup main game je. berkias…

aidakhri
✨ mental abuser ✨ for me. cakap je lah tak ready nak ada commitment, nak main main. nak habiskan hidup main game je… https://t.co/TkaNU3nKTQ

elsalinaxx
kalau nak, cakap je tak payah nak berkias kias sangat halamak

cakeylovers
Cakap jela Kluster Top Glove.Ahh nak berkias-kias pulakk dahhh 😏

sihaaurora
RT @Fadziehanmohd: Atleast dia jujur,takde lah berkias kias pastu blah centu

Fadziehanmohd
Atleast dia jujur,takde lah berkias kias pastu blah centu https://t.co/6WiqfkaYuO

amieranizam
Penat lah mcm ni. Cuba bagitau. At least aku tahu. Penat lah berkias kias. Aku tengah tunggu siak. Kau ni. Lama siak aku tunggu.

annekifli
Dah makin bertambah umur sebenarnya tak perlu pun cakap berkias. It’s tiring. Especially to a man. Mau cakap mau. T… https://t.co/J7Bo6QWQna



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020