Pengertian dan maksud dari bergadai - KBBI AKATEL 16 Juni 2021

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bergadai ber.ga.dai
[v] meminjam uang dng menyerahkan barang sbg tanggungan: ia terpaksa ~ untuk membayar kontrak rumahnya
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bergadai:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata bergadai
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata bergadai
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata bergadai
nrzyni__
Bergadai dh ni

gadishensem
Ada masalah hati laa tu..apa org ada kau pon nak ada kan juga..sanggup bergadai asalkan dapat apa yg aku ada 😆

lymikha_
ingat senang ke sebagai runner ni , kena lalu depan roadblock , kena hujan dan panas , itu kira nasib baiklah . tap… https://t.co/VfHXm5wsJx

UMonline
sanggup bergadai harta demi planet Marikh https://t.co/CFuhtAAJIY

syutinggi
RT @amiraruainie: Rupanya tu saja pangkat aku. Patut la aku ni takpenting sangat. Kalau nak bergurau pun fikir la perasaan aku sama 🥲 teran…

cinta_bast
Cinta itu perlukan pergorbanan. Pergorbanan yang terkadang bergadai nyawa. Cinta itu kadang menyakitkan.. kerana sa… https://t.co/8Yaazxmm9P

amiraruainie
Rupanya tu saja pangkat aku. Patut la aku ni takpenting sangat. Kalau nak bergurau pun fikir la perasaan aku sama 🥲… https://t.co/G6G8NbWy6u

haisyx
Tengok frontliner sekarang ni dapat apa? Separuh mati bergadai nyawa tapi tak dihargai negara sendiri. Jujur, kalau aku pun tak nak.

alynzaty
Sedih tengok negara ni, sedih twngok anak2 kecil terkurung tiada kebebasan, sedih tengok students bergelut dengan o… https://t.co/bFeECTzleV

EykaHambally
RT @gxxnnnnnn: Wayang belaka dengar boleh percaya jangan. Rakyat sampai bergolak bergadai untuk makan sebab kerajaan gagal hang babi weyyyy

gxxnnnnnn
Wayang belaka dengar boleh percaya jangan. Rakyat sampai bergolak bergadai untuk makan sebab kerajaan gagal hang ba… https://t.co/DdMsCjrYGj

aisalinuy
emo pulak. sepatutnya tahun ni mama abah boleh gantung gambar convo saya and then gambar long call 🥲🙁 teringat maca… https://t.co/TdXNJ9Sdce

AndrianBinAbdu1
@501Awani @MuhyiddinYassin Elok bagi vaksin pada rakyat dahulu...sbb rakyat kena bergadai nyawa...nak kena kerja un… https://t.co/umIXNqG7vg

SyedIkmalHakim
@haziqHM_ @syhrakhlf_ Wow menarik. Boleh contact kau ke ziq? Tu nama hang kt poster. Jahahaha cari duit kahwin berg… https://t.co/n5XHwr41lt

MZhafranAslam
RT @BujalismReality: Orang lain bergolok bergadai.. #KerajaanGagal pkp lockdown pkp lockdown cukup bulan puluh puluh ribu masuk akaun 🤬🤬🤬 h…



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2021