Pengertian dan maksud dari bercakap-cakap - KBBI AKATEL 01 Desember 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bercakap-cakap ber.ca.kap-ca.kap
[v] berbincang-bincang; berbicara; beromong-omong: ia sedang ~ dng temannya
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bercakap-cakap:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata bercakap-cakap
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata bercakap-cakap
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata bercakap-cakap
Sarahaniesah1
speaker pun bias, yang sorang lagi bila orang nak cakap kau nak cakap, orang diam kau diam, orang sambung cakap kau… https://t.co/RKzofZB6JA

__shinzy
@shimiyzu ㅤ"Salam kenal kembali, Shimizu-san. Tentu, kamu juga jangan sungkan untuk bercakap-cakap bersama saya."

dlyla_
is it so hard for you to bukak mulut and bercakap ? kau ada speech problem ke sia ?? speech delay umur 19 tahun tak reti cakap lagi ke apa ?

RezshaseptianN
Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun, d… https://t.co/lgBSF00aPu

aina85847829
Waktu dalam kereta, benda apa aku buat semua salah. Bila bercakap, dia cakap banyak sembang. Bila nyanyi, dia cakap… https://t.co/6b9DF1tfpf

shahirahsmsudin
@frsheraaaa Tapi tulah aku tak pergi cakap dekat dia lah, kang dituduh aku syok kat dia pulak. Jadi bercakap dengan diri sendiri jelah hmm

pxjall_
satu je nak cakap, jangan guna emosi untuk lontarkan pendapat or nak bercakap apa2.. benda tu makin keruhkan keadaan

zaidatulfiza
Pelik orang zaman sekarang ni kita tak pernah nak cakap pasal dia nak amik tahu pasal dia eh tup tup dia nak bercakap pasal kita 🥱

dianmarshxy
KALO KITA LAGI BERCAKAP CAKAP DIMOHON JANGAN HADIR SECARA TIBA TIBA OKE?

cigkarette
@eonngi kata siapa anjim, gua daritadi melihat dan mengetik, kaga bercakap cakap

youngonefeel
@farrahin_fafa kan kan!! tp tak semua org yg bercakap.. mcm dia... sbb... basically org yg byk bercakap ni quite an… https://t.co/DVtoRVblJn

zaeloura
me so rengsa kalau org cakap dgn anak me "mamam eh" "nenen eh" sebab me akan bercakap dgn anak2 me macam org dewas… https://t.co/iTC2SAzC9D

D0W00NDAY6
@yenayag mari bercakap-cakap sama orang cakep

yenayag
selamat pagi dihari pertama bulan desember sobat. mari kita bercakap cakap^_______^ https://t.co/16EkQfbcVi

sofia_mazlan
@ainzulkifle Anak num 2 aku 2 tahun lebih br cakap. Ktorg ni risau dulu dia autism ke speech delay. Haa skg da byk… https://t.co/5AgEoqjcdi



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020