Pengertian dan maksud dari bendahari - KBBI AKATEL 09 Juli 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)
.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 bendahari ben.da.ha.ri
[n] orang yg mengurus keuangan perkumpulan; bendahara
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  bendahari:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari nama kamu bendahari
| Aplikasi Text to MD5 untuk nilai namamu bendahari
| Aplikasi Password Rating Hash dalam bentuk nama Andabendahari
KelabPerkimUUM
Selaku Bendahari Exco Pendidikan dan Latihan, Kelab PERKIM UUM kerana telah memenangi tempat pertama kategori pelaj… https://t.co/ySvyE8o63o

Azlinieothman
RT @HadDolwahit: @Azlinieothman Kak linie, MPP dah take note dah. Cuma nanti next info kami share. Dan yuran pun tak diambil dari 880 sebab…

adammder_
RT @Apezzzzzzzzzz: harap pihak usim serius la sikit. takkanla potong rm80 tak logik kut. jangan sampai bendahari terhormat ISA, ahmad yusof…

frns_fz
aku nk letak jwatan as bendahari tpi aku tktau nk letak ke tk.. Suggest ah skit :)

izzatulizhab
RT @wanmehsan: Sebenarnya aku pelik kenapa jabatan bendahari tak buat kenyataan dulu sebelum kemaskini ledger pelajar? https://t.co/8dDgHLw…

Izzatizhab
RT @wanmehsan: Sebenarnya aku pelik kenapa jabatan bendahari tak buat kenyataan dulu sebelum kemaskini ledger pelajar?

ain_nsuhaa
Kami juga sudah menggesa pihak Bendahari agar segera mengeluarkan makluman rasmi berkaitan isu yuran. InshaAllah, m… https://t.co/L7jyFL5Qn6

hsnhdn_
@afzalAFFATH_ No Afzal , cte dye bkn sbb mahasiswa acah pandai. Cuma nya dorg nk ketelusan dari pihak pentadbiran t… https://t.co/SIgw0sxgtK

Syifazamri
RT @HadDolwahit: Pendapat peribadi yuran yg still relevan macam caj perpustakaan, ICT, tu still relevan sebab kita still ada manfaat even d…

HadDolwahit
Pendapat peribadi yuran yg still relevan macam caj perpustakaan, ICT, tu still relevan sebab kita still ada manfaat… https://t.co/q7a0eXYei9

HadDolwahit
Dari senarai sini, kita boleh assume beberapa part sahaja Bendahari pulangkan dengan ambik kira yuran lain tu still… https://t.co/TU7VfOegvF

HadDolwahit
@_afiqlukhman_ Saya bendahari 3 mpp sekarang. Berdaftar bawah @ain_nsuhaa

HadDolwahit
@Azlinieothman Kak linie, MPP dah take note dah. Cuma nanti next info kami share. Dan yuran pun tak diambil dari 88… https://t.co/CjR7fsIBzP

HadDolwahit
*tidak wajar sekiranya tanpa justifikasi dari pihak Bendahari. https://t.co/jqWASN7rNQ

wanmehsan
Sebenarnya aku pelik kenapa jabatan bendahari tak buat kenyataan dulu sebelum kemaskini ledger pelajar? https://t.co/8dDgHLwykr



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020