Pengertian dan maksud dari benda hitam - KBBI AKATEL 24 November 2020

Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan (daring/online)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Cari kata

 
Kata Kata & Deskripsi
 

Frasa Terbaru

 benda hitam [Fis] benda ideal yg menyerap semua radiasi yg jatuh padanya atau yg masuk ke dalamnya
 Ulasan Tambahan untuk definisi dari kata  benda hitam:
 
Aplikasi SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) dari kata benda hitam
| Aplikasi Text to MD5 untuk kata benda hitam
| Aplikasi Password Rating Hash dalam kata benda hitam
AzrulTaqiuddin
Kadang-kadang rasa iri hati sering menguasai diri. Itu benda hitam yang sukar dikikis dalam hati manusia

ztil_sma
Aku pon tatau kenapa hidup aku jadi macam ni. Mental aku ni tak kuat sumpah. Bila pikiaq banyak benda jadi over str… https://t.co/gFMVZGmOFN

irfanzulfadhli
Otak dia baik, benda ni tak pernah elok pun, menyusahkan. tahu tahu hitam lepas 3 bulan https://t.co/FUp2mlYbES

ikhwandiablo99
Orang umno mana la p cucuk kerajaan suruh buat balik plkn. Lubuk buat duit semua tu. Dapat tender supply benda keci… https://t.co/jJkGm0Ad00

AdaAzizan
Aku tak adalah gothic sangat nak semua benda warna hitam tapi tu la takda saiz untuk kasut yang aku nak :'-) Tengok… https://t.co/EBwDgSTQbO

atqhfrhn_
Mungkin salah aku sbb ada sejarah hitam tapi tak perlu utk tuduh aku buat benda camtu

sambalsangatHQ
Benda yg wajib kena bawak utk travel of coz la sambal sangat yg power ni.Tak pening dah pikir nak makan apa. Nasi p… https://t.co/UDtefnLhyi

zanarml
RT @nrtkhh_: Lepas ni apa apa nk post either d twitter, status ws or smua socmed mmg kita kena fikir bnyk kali. Yalah mentality manusia, ta…

ikarshd
Dengar bunyi dekat tepi tingkap macam bunyi orang berjalan ramai ramai, sekali ku selak langsir haa dahlah gelap na… https://t.co/Ao5zPAbV73

iamyellowish
@SanjeevanSS Actually my friend kerja dkt farmasi ni, dia ada dkt dlm farmasi tu masa benda ni jadi. For those yg c… https://t.co/M4lVqNVqEA

nrtkhh_
Lepas ni apa apa nk post either d twitter, status ws or smua socmed mmg kita kena fikir bnyk kali. Yalah mentality… https://t.co/teWtynn0EQ

nurizzahhani
Pen fav hilang Pen hitam mati 2 kali Tetiba hujung soalan ada pen biru Benda kecil gini agak irritating

cydarais
Sabar japp Shida jap gi boleh nangis eh. Cam bodoh je benda bukan salah aku pun aku kena. Sedih betul jadi kambing hitam. 💩💩💩💩💩

Vutspon_Fedba
Tah la hati hitam or otak berkarat sangat dh kot sampai susah nak brain benda mudah, cikgu aku pernah pesan, kalau… https://t.co/1HrpOPES1O



Kembali

Tentang KBBI AKATEL

Kamus Besar Bahasa Indonesia yang dikenal dengan sebutan KBBI terbit pertama 28 Oktober 1988 saat Pembukaan Kongres V Bahasa Indonesia. Sejak itu kamus tersebut telah menjadi sumber rujukan yang dipercaya baik di kalangan pengguna di dalam maupun di luar negeri. Setiap ada permasalahan tentang kata, KBBI selalu dianggap sebagai jalan keluar penyelesaiannya. Selain muatan isi, KBBI memang disusun tidak sekadar sebagai sumber rujukan, tetapi menjadi sumber penggalian ilmu pengetahuan, teknologi, dan seni, serta peradaban Indonesia. Oleh karena itu, rujukan tersebut kemudian semakin mengakar di dalam kehidupan berbahasa Indonesia walaupun upaya penyempurnaan isi tidak selamanya mengimbangi perkembangan kosakata bahasa Indonesia.

KBBI AKATEL ini merupakan upaya dari Akademi Telkom Jakarta untuk menyediakan kemudahan akses terhadap Kamus Besar Bahasa Indonesia di mana pun, kapan pun, dan siapa pun selama dapat memanfaatkan jaringan teknologi informasi dan komunikasi. Hal ini dilakukan untuk melaksanakan salah satu misi Akademi Telkom Jakarta dalam bidang telekomunikasi atau ICT ( Information and Communications Technology ).

Pangkalan data (database) KBBI AKATEL ini diambil dari KBBI edisi III. Pemutakhiran dan penyempurnaan isi KBBI AKATEL yang akan mengambil KBBI edisi IV sedang dilakukan tahun 2016 ini. Tampilan antarmuka KBBI AKATEL sengaja didesain dalam bentuk sederhana agar pengguna dapat dengan mudah dan cepat mengaksesnya.

Saran dan kritik Anda dapat dikirimkan kepada kami di ✉ .

Jakarta, 17 Agustus 2015



Admin KBBI AKATEL - サントグナワン

Cara Penggunaan KBBI AKATEL

Cara menggunakan KBBI AKATEL ini sangat mudah. Anda dapat mencari kata atau frasa dengan cara mengetikkan pada kolom Cari kata yang tersedia. Jika ditemukan, maka hasilnya akan ditampilkan pada halaman hasil pencarian.

Penyangkalan KBBI AKATEL

Kamus telah diupayakan dihadirkan dengan sebaik mungkin, namun tidak ada jaminan apapun mengenai keakuratan dan kebenaran data. Anda dapat menggunakan website ini secara gratis sebagai referensi.

Sumber data dan referensi KBBI AKATEL

Data KBBI yang ada dalam website ini dirangkum dari situs KBBI Pusat Bahasa dan KBBI versi III (edisi ketiga).








KBBI Akatel 0.24 (update 2018) - Sitemap KBBI - Copyright © 2015 - 2020